Donacija defibrilatora potresom pogođenim područjima

21.12.2022 | Novosti

S ponosom objavljujemo da je HLZ – Hrvatsko društvo za hitnu medicinu postalo partner u hvalevrijednom projektu Zaklade „Hrvatska kuća srca“. Riječ je o donaciji Fondacije Philips automatskih vanjskih defibrilatora (AVD uređaja) koji mogu spasiti nečiji život u slučaju zastoja srca. Zaklada „Hrvatska kuća srca“ će AVD uređaje pokloniti ustanovama i civilnim društvima koja djeluju na potresom pogođenim područjima, točnije u Gradu Zagrebu i okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji, a naše društvo educirat će 150-ak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, vatrogasnih postrojbi i gorske službe spašavanja.

U subotu, 17. prosinca 2022. godine u Zagrebu, (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti), održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca, Ivana Portolan Pajić, dr.med., koordinatorica projekta donacije AVD uređaja i edukacija i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca, predsjednica našeg društva prof. prim. dr. sc. Višnja Adam Nesek, dr.med. i Željko Barun, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zaprešić.

Važnost projekta je u što je moguće bržoj i dostupnijoj defibrilaciju u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva, u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljenju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10.

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti bili upravo sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali! S obzirom na to da se 80% srčanih zastoja događa izvan bolnice, vrlo je važno da su automatski vanjski defibrilatori dostupni u što više ustanova te da je što više zdravstvenih radnika, kao i građana, educirano za postupak oživljavanja koji se provodi uz pomoć AVD uređaja.